donderdag 25 oktober 2012

beeldaspectenwijzer








De clown die we eerst moesten tekenen is een eenvoudige en standaard clown. Hij heeft alles, volgens mij toch, wat een clown nodig heeft om eruit te zien als een clown namelijk een hoed, bloem, ballon, een strik, een pak… Veel emotie en leven zit er niet in als ik er naar kijk. Wanneer ik dan naar de clown kijk die we moesten linken met een schilderij, dan spat het gevoel er vanaf. Als ik er naar kijk dan krijg ik een eng gevoel wat ik ook kreeg bij het kijken naar het schilderij. De snoepjes, lollies en ballonnen geven ook een vrolijk gevoel maar toch is er ook iets geheimzinnigs. Dit komt ook doordat je bij het tekenen van deze clown verplicht was om je gevoelens erin te steken en bij de eerste clown gewoon een clown moest tekenen.

Het eng gevoel wordt gecreëerd door de vorm van het hoofd van de clown. Waarom ik het langwerpig heb gemaakt, heeft te maken met het schilderij, want daarin waren het ook de verticale lijnen die overheersten. Ook de wilde lijnen en het gebruik van enkel zwarte balpen zorgt voor het angstige gevoel. Op de foto is het niet zo goed te zien maar onderaan de tekening is er een soort van schaduw getekend, die ook zorgt voor de geheimzinnigheid. Ook heb ik herhaling in mijn tekening gebruikt, dit heeft te maken met de herhaling die je ook terugvond in het schilderij. Ik heb er ook bewust voor gekozen om het bovenste gedeelte donkerder te maken dan het onderste deel. Op deze manier ontstaat er een contrast van licht en donker. 

Opdracht
In het begin van de les kun je een verhaal vertellen en daarna uitleggen aan de leerlingen dat ze nu een  clown moeten tekenen die het gevoel uitdrukt die ze op dit moment voelen na het luisteren naar het verhaal.
Dit kun je ook doen door hen naar muziek te laten luisteren of hen een filmpje te laten bekijken.

maandag 8 oktober 2012

beeldmodel



Afbeelding Côte d’Or
Context:
Dit is een afbeelding van côte d’Or met als bedoeling reclame te maken.  Deze affiche kun je de dag van vandaag nog steeds tegenkomen op straat.

Onderwerp: een reep bruine côte d’Or chocolade in zijn verpakking op een bruine achtergrond die bestaat uit een soort van stof.

Affect: aantrekkelijk, overtuigend

Product:
          *   Materiaal: een foto op papier
      * Techniek: fototoestel, maar natuurlijk ook fotoshop
      * Beeldaspecten: Door de donkere chocolade te omranden met een opvallende zilveren kleur, valt de chocolade goed op. Het midden waar de chocolade ligt, wordt belicht en in de hoeken wordt er schaduw gebruikt. Er wordt ook beweging gecreëerd door het afgebeten stuk chocolade en het opengemaakte stuk papier. Donkere kleuren overheersen maar waar de nadruk op moet liggen is in een opvallendere en lichtere kleur.

Synthese:
Om de mensen te overtuigen kiest men om warme en aantrekkelijke kleuren te gebruiken en zorgen ze dat de chocolade centraal staat. Ook de vorm zorgt voor dit duidelijk effect.
Bron:

COTE D’OR. (2012), De reep Côte d’Or. Geraadpleegd op 8 oktober 2012, http://www.cotedor.be/cotedor/page?siteid=cotedor-prd&locale=benl1&PagecRef=817



Plastisch beeld (Geboetseerde schoen)

context:
Deze schoen is geboetseerd tijdens de les klassieke media en werd gemaakt door mezelf.

Onderwerp: een geboetseerde bot uit klei

Affect: wild, rustig

Product:
    * Materiaal: klei, water, mirette, spatel, vork, mes, lomer
    * Techniek: de holle opbouwtechniek
    *  Beeldaspecten: Kleur is hier niet van belang, de textuur en de vorm daarentegen wel. De textuur is aan de top van de schoen glad  maar de vlechten zelf zijn golvend. Zo krijg je ook een contrast tussen het rustige en het wilde.

Synthese:
Door het contrast van het gladgestreken deel en de verwikkelde vlechten krijg je een dubbel gevoel, namelijk wild maar ook deels rustig.

Bron:
De Nys, J.(2012), foto geboetseerde bot, geraadpleegd op 8 oktober 2012.


Kunstwerk: ‘Vaas met 12 zonnebloemen’(Vincent Van Gogh)
Context
‘Vaas met 12 zonnebloemen’ geschilderd door Vincent Van Gogh kan geplaatst worden in een museale context. Het schilderij  bevindt zich in het Neue Pinakothekmuseum in München in Duitsland. Het werd geschilderd in 1888 en  behoort tot de reeks stillevens ‘Zonnebloemen’.



Onderwerp: Een vaas met 12 zonnebloemen

Affect: warm, gelukkig

Product:
     * Materiaal: Het schilderij is geschilderd met olieverf op doek
    *  Techniek: Van Gogh maakt gebruik van een speciale  penseeltechniek. Hij schildert zeer opvallende kleurrijke streepjes of vegen.
      * Beeldaspecten:  Het schilderij bestaat uit wilde vormen.  De textuur bestaat uit lijnen en vegen.  De vaas met bloemen bevindt zich op een oppervlak in een gewone ruimte. Hier speelt het licht ook wel een rol. We zien op de grond schaduw geschilderd door donkere en lichtere kleuren. Het zijn de warme kleuren die overheersen

Synthese:
De gele tinten en warme kleuren geven mij een warm gevoel. Door het gebruik van de speciale penseeltechniek zit er ook beweging in het schilderij.

Bron:
WIKIPEDIA. (2012), Zonnebloemen. Geraadpleegd op 8 oktober 2012, op http://www.vaasmet12zonnebloemen.vincentvangogh.nu/



Kunstwerk: ‘Maman’ (Louise Bougeois)

context:
Op deze afbeelding is Maman, een zwangere spin, te zien, ontworpen door Louise Bourgeois. Het beeld was te bewonderen in Oostende boven het graf van James Ensor, maar ondertussen is het verplaatst naar Bilbao voor het Guggenheimmuseum.
Onderwerp: Een zwangere spin

Affect: akelig, beschermend, duister

Product:
          *  Materiaal: brons
        * Techniek: assemblage techniek, hierbij worden allerlei losse stukken aan elkaar gemaakt tot 1 geheel
         * Beeldaspecten: De kleur is eentonig grijs. De vorm zelf is zeer grillig en variërend. De variatie zit hem vooral in de poten van de spin. Het lijkt ook een simpele vorm, maar is het niet.

Synthese:
De grijze kleur van het brons bezorgt mij een akelige gevoel maar dit wordt dan gecompenseerd door het omarmende waarvoor de lange poten zorgen. 

Bron:
WIKIPEDIA.(2012). Louise Bourgeois. Geraadpleegd op 8 oktober 2012.





Kunstwerk: ‘La grande famille’ (Rene Margritte)

Context:
 Margritte schilderde ‘ La grande famille’ in 1963. Je kunt dit schilderij bewonderen in het Rene Margritte museum in Brussel.
 Onderwerp: een vogel in de grijze lucht opgevuld met wolken aan de blauwe lucht boven de zee.

Affect: Vrijheid, openheid, ingetogen, woede

Product:
         * Materiaal: olieverf op doek
        * Techniek: schilderen met olieverf op doek, penseelstreken
        * Beeldaspecten: In dit schilderij is er een zeer groot contrast door het gebruik van donkere en lichte kleuren. De vogel komt hemels naar voren door de grauwe kleuren die hem omranden. Ook de woeste zee en de rustige vogel zijn zeer contrasterend. 

Synthese:
Hier krijg ik een mengeling van positieve en negatieve gevoelens omdat dit schilderij zo’n groot contrast op zich is, die ontstaat door de keuze van de kleuren.

Bron:
WIKIPEDIA,(2012). Rene Margritte. Geraadpleegd op 8 oktober 2012.