zondag 30 september 2012

Het terracotta leger van Xi'an

Op de afbeelding kun je het Terracotta leger van Xi'an zien. Dit kunstwerk stelt een grafgift voor voor de eerste keizer van China. Het Terracotta leger bevindt zich in diepe kuilen op twee kilometer van de grafheuvel. Het leger bestaat niet enkel uit krijgers maar ook uit strijdwagens en paarden.

Persoonlijk ben ik heel gefascineerd door dit kunstwerk. Ten eerste omdat de beelden zo talrijk zijn en het geheel immens is. Ook van het feit dat elke krijger een persoon voorstelt, sta ik versteld. Het materiaal van dit kunstwerk is ook al zo oud maar toch is het nog in zo'n goeie staat. Niet enkel de beelden geven een prachtig beeld weer, maar ook het verhaal dat erachter zit, boeit me.

Bronvermelding:


Terracottaleger.(2012). Opgeroepen op 30 september 2012, op
http://nl.wikipedia.org/wiki/Terracottaleger

 Terracottaleger.2007. Opgeroepen op 30 september 2012, op http://zoom.nl/foto/496112/overig/terracotta-leger.html?object=album&object_id=263

MATER, B. (2008). Het terracotta leger van Xi'an. Zwolle: Waanders Uitgevers

Wat ik zo belangrijk vind aan een les PO

Vrijheid, feedback, beeldtaal,vakkennis en proces zijn voor mij de vijf belangrijkste zaken voor een les PO. Het is zeer belangrijk dat je je leerlingen vrijheid geeft op vlak van ideeën, materiaal... in de les, maar je moet ook wel grenzen trekken. Dan denk ik eerder aan de techniek waaraan de leerlingen zich moeten houden. Vervolgens is feedback van de leerkracht naar de leerlingen toe zeer belangrijk zodat ze weten waar ze staan. Met beeldtaal wordt bedoeld dat men geen uitleg moet geven bij wat men gemaakt heeft, maar dat het beeld voor zich spreekt. De leerkracht moet ook beschikken over genoeg kennis over zijn vak om dit dan aan de leerlingen bij te brengen. En als laatste is het ook belangrijk om niet alleen naar het eindresultaat te kijken maar het hele proces te volgen van elke leerling en daarover te oordelen.

In vergelijking met mijn zinnen ontbraken er wel een aantal belangrijke zaken voor een les PO zoals beeldtaal en de vrijheid die je moet geven. De vakkennis die een leerkracht moet hebben en het proces dat je moet volgen, had ik ook opgeschreven. Ik dacht ook aan de soorten
opdrachten die je oplegt aan je leerlingen. Ze moeten gevarieerd, haalbaar en creatief zijn.

Al de zaken, die ik zonet opsomde, vormen voor mij de basis voor een goeie les plastische opvoeding, maar natuurlijk zijn er nog kenmerken die van groot belang zijn.