zondag 24 februari 2013

praktijkweek 1



Onder vakinhoud verstaan we wat de exacte inhoud van de les precies inhield. Of het doel van de les ook wel degelijk bereikt is. Het pedagogische gaat dan over hoe een persoon zich gedraagt tijdens het lesgeven. Hoe hij/zij voor de klas staat en les geeft. Als laatste hebben we organisatie en structuur die iets zeggen over de opbouw van de les. Was er een goeie structuur? Waren de verschillende stappen duidelijk en opbouwen? Was er een goeie organisatie qua materiaal, stappen…?

Hieronder vind je de vijf zaken die ik geleerd heb uit de praktijkseminarie.

Het belangrijkste wat ik heb bijgeleerd, is dat je bij alles wat je doet, je moet afvragen WAAROM je dit doet. Alles moet een nut hebben en leerlingen gaan daar ook rechtstreeks naar vragen. Dus mij bleef bij dat wanneer je je les opstelt, je constant bij jezelf moet afvragen van waarom doe ik dit.

Nog een puntje dat mij bijbleef, is het feit dat je in de inleiding je affect niet mag kwijt spelen. Het is belangrijk om tijdens de inleiding ook heel de tijd linken te leggen tussen de beeldaspecten en het affect en soms speel je dat wel eens kwijt. 

Waar je ook moet voor oppassen is dat je affect niet te algemeen is zoals vervreemding of wonderbaarlijk. Je moet het affectieve proberen te verduidelijken  en ook genoeg op het affectieve ingaan.

Vervolgens mag je ook niet uitgaan van evidentie bij de demonstratie en gedurende de hele les. Soms gaan we er al vanuit dat de leerlingen het al weten of kunnen, maar het is belangrijk dat je echt elke stap grondig uitlegt zodat alle leerling het begrijpen en mee zijn. 

En als laatste leerde ik bij dat je niet kunt beschrijven zonder te interpreteren.  Als je vraagt aan iemand om een beeld te beschrijven die hij ziet, zal die persoon sowieso al beginnen interpreteren.